Ce facem cu câinii de pe străzile oraşului?

0
101

În urmă cu mai bine de o săptămână, cetăţenii care locuiesc într-un bloc de pe „marele” Bulevard Nicolae Titulescu s-au trezit în faţa blocului cu 7 pui de căţei, cărora abia dacă le dăduseră ochii. Cum nimeni nu ştia ca prin zonă să existe vreo căţea care ar fi putut fi mama acestora, ne-am gândit că doar un „om” ar fi adus puii şi i-ar fi lăsat în gardul viu din faţa blocului. De altfel, mai în glumă mai în serios, cineva chiar s-a exprimat: „Nu vedeţi că au fost aduşi cu sacoşile?” Şi, pe bună dreptate, dacă e să ţinem cont de faptul că la faţa locului încă mai erau cele două sacoşi de pânză în care fuseseră transportaţi căţeii, într-una dintre ele încă se mai zbătea să iasă afară cel mai mic dintre puiuţi. Micuţele ghemotoace negre au atras imediat privirile persoanelor ce locuiesc în zonă, dar şi a trecătorilor, care impresionaţi de imaginea în care puiuţii de îngrămădeau unul într-altul căutând hrana pe care le-ar fi dat-o mama lor, s-au strâns lângă ei. Fiecare a început să-şi dea cu părerea în timp ce o doamnă, iubitoare de animale, a fugit în casă să le aducă nişte lapte cald. Nici nu vă imaginaţi în ce hal s-au „bătut” care să ajungă mai repede, deşi micuţii nu ştiau de unde vine mirosul de lapte. Cu ajutorul nostru, rând pe rând, fiecare şi-a potolit foamea şi, pentru un timp au uitat că undeva printre blocuri, cu siguranţă, mama lor îi căuta disperată. Şi asta în timp ce nişte „oameni” au hotărât ei că e mai bine să pună căţeii în sacoşă şi să-i arunce la altcineva în uşă. Că doar este mult mai simplu să arunci responsabilitatea în altă parte decât să ţi-o asumi, nu? Ulterior am aflat că mama puilor îşi făcuse culcuş în spaţiul verde din faţa unuia dintre blocurile din apropiere şi, aşa cum se întâmplă mai peste tot prin oraş, oamenii o hrăneau pentru că le mai apărau grădinile. Cum, la un momentdat căţeluşa a apărut cu 7 pui după ea, locatarilor nu le-a mai convenit şi singura soluţie găsită a fost aceea să-i ia puii şi să-i ducă acolo unde i-am găsit noi. Au mizat probabil pe faptul că, fără hrană, aceştia ar fi murit în scurt timp şi problema lor s-ar fi rezolvat în cel mai rezonabil mod.

Căţeii de pe Facebook

Cu toate acestea, nu s-a întâmplat aşa. După ce povestea celor 7 pui de căţei a apărut pe reţeaua de socializare Facebook, o persoană cu suflet şi mare iubitoare de animale, îngrijorată că aceştia ar putea muri a venit în toiul nopţii şi i-a luat. I-a dus acasă, i-a hrănit şi le-a oferit un culcuş în locuinţa ei unde să poată fi îngrijiţi însă, nu s-a oprit aici. Hotărâtă să le găsească mama, a luat cu ea un pui şi a plecat în căutarea căţeluşei convinsă fiind că o va găsi prin apropierea zinei în care au fost lăsaţi puii şi unde fusese văzută cu o zi în urmă. Căutările tinerei nu au fost în zadar pentru că în scurt timp căţeluşa a apărut şi, mai mult decât atât, la vederea puiului nu numai că s-a bucurat, aşa cum doar animalele ştiu să o facă, dar a şi mers după proaspăta stăpână unde erau şi ceilalţi pui. „Nici nu vă puteţi închipui cât s-a bucurat săraca, atunci când şi-a văzut puiul după atâtea zile nu ştia cum să escaladeze gardul să vină la el. Iar când a ajuns la ceilalţi nu ştia ce să le facă mai repede! I-a spălat, i-a mângâiat disperată, apoi i-a alăptat până ce toţi 7 au adormit lângă ea. Uitându-mă la ei m-am dus cu gândul la mamele care îşi aruncă sau omoară bebelusii. Am auzit din pacate, nenumărate cazuri, dar de animale care fac asta, nu prea. Îţi dădeau lacrimile dacă ai fi văzut-o cum a reacţionat. Mie mi s-a făcut pielea de găină!”, ne-a spus tânăra care nu s-a lăsat până nu a dus-o pe mamă la puii ei şi care, prin intermediul nostru, a ţinut să-i mulţumească celui care a ajutat-o să facă acest lucru. Deşi îi este destul de greu, dar nu imposibil, aceasta a adăpostit-o pe căţeluşă şi pe puii ei la ea în locuinţă, cu toate că spaţiul este destul de redus. „Am încercat să-i duc la cineva la curte, pentru o vreme, adică pâne vor mai creşte puii şi voi putea să-i plasez pentru adopţie, dar nu s-a mai putut. Am mers aproape din curte în curte prin Mircea Vodă poate va dori cineva să-i ţină, dar degeaba! E destul de greu să cobor cu căţeluşa să o scot afară, ea era învăţată liberă, dar nu am ce face. Puii au nevoie de ea”, ne-a mai spus tânăra.

Cu siguranţă că unii dintre cei care nu iubesc animalele şi îşi doresc ca acestea să dispară de pe faţa pământului, vor condamna tot ceea ce s-a întâmplat în această poveste, dar cu aceeaşi siguranţă putem spune că există oameni care nu sunt de aceeaşi părere. Da, e normal ca aceastea să nu se mai înmulţească aşa cum se întâmplă de foarte mulţi ani şi oamenii să nu mai fie muşcaţi, dar cine se face vinovat de toate acestea? Nu tot noi, oamenii? Nu noi am permis toate acestea? Poate că cei 7 căţei ar fi trebuit omorâţi şi, în acest fel nu ne-am mai fi ales cu încă 7 animale în plus peste zecile de mii existente! Poate, dar nu ar fi fost mai simplu ca cel care a preferat să arunce căţeii să fi făcut ceva ca animalul care-i păzea grădina să fie sterilizat la timp? Fiecare dintre noi am putea să contribuim cu o sumă prin care câinii de pe străzile oraşului să poată fi sterilizaţi în aşa fel încât, să nu mai arătăm tot timpul către autorităţile care sunt şi aşa depăşite de situaţie? Pentru că, şi într-un caz şi în altul, sterilizarea tuturor câinilor fără stăpân, aşa cum ne place să spunem, se va face tot cu bani din buzunarul nostru, al tuturor! Şi vă asigur că ne costa şi mai mult! Poate fi aceasta o soluţie? Cine ştie?

Comentarii

comentarii